De Ringersfabriek

historie

In 1905 maakte Hendrik Ringers zijn jongensdroom waar door zijn eigen chocolade- en bonbonfabriek te openen aan het Varnebroek in Alkmaar. Dankzij zijn unieke werkwijze, geïnspireerd door zijn leerperiode bij het beroemde Cailler in Zwitserland, en het gebruik van premium cacaobonen, groeide de vraag naar zijn producten snel. In 1911 werd de ruimte te klein, en na een korte periode in Rotterdam begon de familie Ringers in 1920 met de bouw van een nieuwe fabriek aan het Noordhollandsch Kanaal, geheel in de stijl van de Amsterdamse School.

De Ringersfabriek groeide al snel uit tot een bloeiende onderneming en gaf de werkgelegenheid in Alkmaar een stevige impuls. Een tijdlang was het zelfs de grootste werkgever van de stad. Dagelijks verlieten luxe chocoladeproducten het pand, samen met de herkenbare zoete geur van gebrande cacao die zich door de omgeving verspreidde. Na een periode van tegenvallende resultaten werd het bedrijf in 1970 overgenomen door Droste, en enkele jaren later werden de deuren van de fabriek voorgoed gesloten.

Na de sluiting in 1973 werd het pand gekocht door meubelbedrijf en woninginrichter Klerq uit Den Helder. De Ringersfabriek zou omgebouwd worden tot "het grootste meubelverkoopcentrum van Nederland". Ze besloten om het gehele pand in te pakken met witte kunststof panelen voor een moderne uitstraling en betere aansluiting op de omgeving. Het gebied begon namelijk langzaam op te bloeien en transformeerde tot een groot winkel- en recreatiegebied met meubelzaken, een bioscoop, poppodium en kringloopboulevard. Helaas ging Klercq tijdens de economische crisis in 2008 failliet, waardoor het pand opnieuw leeg kwam te staan.

In de jaren die volgden huisvestte de Ringersfabriek verschillende tijdelijke functies, zoals een stadskantine en kunstexposities. De Historische Vereniging Alkmaar kwam in actie en zette zich vol overgave in om het pand te behouden. Na jaren van onzekerheid werd de Ringersfabriek in 2016 officieel op de gemeentelijke monumentenlijst geplaatst. Daarmee erkende de gemeente Alkmaar de bijzondere waarde van het pand, óók omdat dit het verhaal van Alkmaars en Ringers’ sociale geschiedenis vertelt. Na akkoord op de meest recente herbestemmings- en restauratieplannen, ging Ten Brinke in maart 2017 van start. Zo werd de historische fabrieksgevel na 44 jaar eindelijk weer zichtbaar en maakte het pand zich op voor een glansrijke toekomst!